“Hiç kimse bir ada değildir, kendi başına; herkes bir parçasıdır anakaranın, asıl olanın bir parçası.” – John Donne
Tarih 10 Mart 1939… Paris’te bir sokak kahvesinde gözlerimizi açıyoruz. Mütevazı kahvenin camından görünen ilkbaharın telaşına kendini kaptırmış, yaz sıcağının umutları ve bedenleri ısıtmasını bekleyen Avrupalılar… Aynı saatlerde güçlü kar yağışının altındaki Moskova’da Komünist Parti Kongresi’nin açan genel sekreter İosif V. Stalin’se kapıdaki baharı kışa çevirecek bir haberi açıklıyor: Dünyanın yeniden paylaşımı adına bir savaş başlamıştır. Baskın olan taraf, verilen göz dağına aldırış etmez ve rakibini tavizlerde bulunmaya sürükler.
Werner Biermann, 1939 Yazı’nda Avrupa tarihinin en dramatik dönemini tüm gerçekliğiyle kaleme alıyor. Eşiğe kadar gelmiş savaşın ayak seslerine kulak tıkayarak geçirilen son sıcak yazı, okuru yaşananların içine çekerek anlatıyor. 10 Mart 1939’da başlayan öykü, 11 Kasım 1939’a kadar tutulan bir günlük gibi yaşanan tüm olayları anlatıyor. Alman birlikleri içinde Hitler’e karşı oluşan intikam ve bulantı hissi çarpıcı cümlelerle belirtilirken Hitler’in kendi askerlerince düzenlenip başarısızlıkla sonuçlanmış bombalama girişimi de anlatılıyor. Goebbels’in günlüğünden çarpıcı bölümlerin yer aldığı kitabın kapsamlı bir kaynakçası bulunuyor.
Büyük politik oyunlarla küçük yazgıları kesiştiren yapıt, sadece Alman birliklerinin Prag’a girişi ya da Hitler-Stalin Paktı gibi büyük olaylardan söz etmiyor. Biermann, yoz oldukları gerekçesiyle Berlin İtfayesi alanında yakılan 5000 sanat eserinin hikâyesini anlatırken doktorasını yazmak üzere Avrupa’ya giden John F. Kennedy’le de tanıştırıyor bizi.
1939 Yazı, Werner Biermann’ın anlatımıyla canlanıp tarih kitaplarındaki soğuk esaretinden kurtulan sarsıcı bir dönemin sürükleyici öyküsü…
1939 YAZI
Yazar: Werner Biermann
Çeviri: Ayşe Sarısayın
Tür: Anlatı
Sayfa sayısı: 320
Fiyatı: 23 TL
Yayın tarihi: 19 Nisan 2011
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder